Prodcom
Organizația Națională Interprofesională PRODCOM LEGUME FRUCTE din România a fost înființată în anul 2007, de către un grup format din 21 de membri fondatori, reprezentanți semnificativi ai sectorului legume fructe, Organizația s-a constituit pe principiul liberei asocieri în temeiul Ordonanței Guvernului României nr.26 /2000 cu privire la asociații și fundații, aprobate cu modificări și completări prin legea 246/2005, precum și a legii 778/2002 privind organizațiile interprofesionale pe produse alimentare, o organizație la nivel național fără scop patrimonial, care să le reprezinte interesele în relațiile cu autoritățile publice în vederea dezvoltării horticulturii și industriei alimentare românesti pe baze moderne și competitive.Organizațiile, grupurile de producători pot, cu sprijin financiar comunitar, să desfășoare activități în domeniul calității producției, pentru extinderea produselor bio, al protectiei mediului, activități de marketing, de promovare și inovare a produselor, activități de prevenire și gestionare a crizelor.
Scop
Scopul Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom legume, fructe, ciuperci este reprezentarea la nivel național și internațional a intereselor membrilor, precum și protejarea acestor interese în condițiile unei economii concurențiale, bazate pe performanțe.
Obiective
Obiectivele principale ale organizației sunt:
- dezvoltarea durabilă a producției agricole, prin protejarea producătorilor agricoli privați, pentru a pune în valoare resursele materiale și umane din spațiul rural, în vederea creșterii puterii economice a fermierilor și asociațiilor agricole.
- contribuția la o mai bună coordonare a plasării pe piața fructelor și legumelor, în special prin cercetarea pieței.
- utilizarea eficientă a potențialului de producție în sectoarele : legume, fructe, ciuperci proaspete și conservate, precum și îmbunătățirea sistemului informațional privind cererea și oferta.
- dezvoltarea metodelor și instrumentelor necesare îmbunătățirii calității producției, asigurarea de resurse și drepturi egale pentru toți membrii organizației.
- participarea producătorilor la elaborarea de strategii și programe de dezvoltare în sectorul pe care îl reprezintă.
- elaborarea de norme privind calitatea, prezentarea și originea produselor.
- conlucrarea cu organisme finanțatoare din țară și străinătate pentru contractarea de credite și implementarea unor programe care să asigure dezvoltarea unor exploatații viabile și competitive, precum și promovarea asistenței tehnice către membrii organizației.
- acordarea de consultanță, în principal în domeniul asocierii, managementului și marketingului în colaborarea cu firme private sau organisme guvernamentale abilitate.
- organizarea și participarea la conferințe, simpozioane, expoziții și alte manifestări din domeniul agriculturii și industriei alimentare.
- informarea producătorilor agricoli și a consumatorilor asupra standardelor de calitate a produselor legume, fructe, ciuperci proaspete .
Misiune
Miniștrii agriculturii din statele UE au ajuns, în anul 2007 la un acord privind reformarea organizării comune a pieței de legume și fructe (OCP). Politica în sector trebuie să răspundă exigențelor pieței, prin reducerea fluctuațiilor de preț și a dezechilibrului dintre cerere și ofertă și să se încurajeze consumul de fructe si legume, asigurând în același timp competitivitate produselor. Organizația Interprofesională Prod Com legume fructe ,împreună cu organizația și grupurile de producători, cu producătorii mari și mici reprezintă principalii actori ai organizării comune de piață pentru legume, fructe, ciuperci, al cărui rol constă în concentrarea ofertei și adaptarea acesteia la cererea pieței, acționând în numele și interesul membrilor.