Pretul legumelor s-a prabusit cu 70 %!

 • Written by
 • 13/08/2014 at 10:28
 • 0
 • botanoiux fv

  Embargoul rusesc impotriva importurilor din Uniunea Europeana a facut ca legumele si fructele destinate rusilor sa inunde acum celelalte tari europene. Cumparatorul roman ar putea castiga pe termen scurt prin ieftinirea masiva a legumelor, dar reversul medaliei este ca multi producatori vor da faliment, se arata intr-o stire a postului Pro TV.

  La serele din Popesti-Leordeni, depozitele frigorifice pline ochi si castravetii abia recoltati nu mai au loc decat afara, iar la temperaturile de acum se vor strica in cateva zile.

  Cristi Rusu, presedintele Hortifruct: Sunt zeci, sute de tone care ajung pe zi in depozit si care in momentul de fata nu stiu ce destinatie vor lua…

  Reporter: Si veti arunca ce este aici ?

  Cristi Rusu, presedintele Hortifruct: Mai mult ca sigur da.

  Producatorii spun ca de cand a fost anuntat embargoul rusesc marile magazine si-au redus comenzile.

  Comenzile de la supermarketuri sunt din ce in ce mai mici. Dau comenzi, dar s-au diminuat foarte mult, fiecare asteapta sa vada ce se va intampla, ce urmari va avea acest blocaj, acest embargou impus de Rusia“, a mai spus Cristi Rusu.

  Sa fim seriosi. Consumatorul este acelasi, el are acelasi consum de zi cu zi, daca nu mai consuma de la ei inseamna ca ei aduc din alta parte – asta trebuie sa vedem ce s-a intamplat“, este de parere Dumitru Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

  Si patronii standurilor de legume-fructe din piata de gros se plang de prabusirea vanzarilor.

  Agora Voicu: In ultimii 15 ani, de cand lucrez in piata de gros, este cea mai grea vara pe care am putut sa o resimt….

  Reporter: Cu cat au scazut vanzarile?

  Agora Voicu: 70% fata de anii precedenti.

  Producatorii romani spun ca in doar o saptamana preturile au scazut cu 70%. Astfel, kilogramul de rosii il vindeau cu 3 lei in iulie, iar acum nu gasesc clienti nici cu un leu. Aceeasi problema exista in toate tarile, asa ca, joi, Comisia Europeana va discuta acordarea de compensatii.

  La nivelul Comisiei Europene noi am solicitat sa se despagubeasca pierderile de venit si sa avem in vedere si producatorii persoane fizice care nu fac parte dintr-o organizatie profesionala. Vom vedea joi ce va decide Comisia Europeana“, a mai spus Botanoiu.

  Uniunea Europeana are un fond de peste 400 de milioane de euro pentru astfel de situatii de criza.

  In momentul de fata inregistram scaderi dramatice de pret, intre 50 si 70%, avem informatii ca in unele magazine kilogramul de rosii a ajuns si la 1 leu kilogramul. Undeva in 26-27 iulie vindeam la 3 lei si 10 bani kilogramul“, a mai spus Cristi Rusu.

 

Leave a Reply

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *