Distribuția e nefuncțională, iar legumele și fructele se strică pe câmp și în livezi

  • Written by
  • 07/08/2014 at 14:11
  • 0
  • legume stric fv

    Vanzarea legumelor si fructelor prin hypermarket este o solutie nerealista, astfel incat singurul debuseu raman pietele externe, in conditiile in care piata romaneasca nu are putere de absorbtie pentru aceste produse, crede George Lazar un horticultor din Arges care cultiva atat legume cat si fructe, in sere si in camp.

    O alta solutie ar putea fi dezvoltarea de unitati de prelucrare numai ca atat statul cat si bancile pun constant bete-n roate fermierilor, considera Lazar. O problema chiar mai grava au micii fermieri care au accesat programe de reconversie pentru vita-de-vie care se vad acum pusi in imposibilitatea de a vinde vinul pentru ca nu pot intra nici in hypermarket-uri, nici pe pietele externe. Referitor la aceasta problema, Gheorghe Lazar a declarat pentru Agrostandard:

    ”Foarte multe legume se strica in Romania si raman pe camp pe camp pentru ca nu avem unde sa le vindem. (…)Vanzarea de legume prin hypermarket-uri este o fumigena. Daca vand 500 kg-1 tona de legume pe zi e bine. In toata reteaua, Auchan vinde cam 40 de tone de legume pe zi. E o frectie la picior de lemn. Romania produce intr-o zi de vara zeci de mii de tone. Se cultiva minim 30.000 de hectare de rosii la o productie medie de 40-60 de tone/ hectar. Asa ca foarte multe rosii se strica, raman pe camp.

    Noi folosim doar ingrasaminte naturale la productia de legume, nu folosim ingrasaminte chimice, care sunt si scumpe; facem tratamente traditionale. Cu toate astea, nu reusim sa intram in hipermerket. Cei de la achizitii ne spun ca, pur si simplu, clientii nu vor asa ceva. Ca vor doar rosii frumoase si tari. Ca nu-i intereseaza daca sunt sau nu pline de pesticide.

    Pentru deblocarea situatiei este nevoie de o structura de export, asa cum era Fructexport pe vremuri, si multe centre de colectare, nu hipermerket-uri. Este nevoie de centre cu puncte de analiza a cantitatii de pesticide unde vine omul cu marfa, o ambaleaza si o livreaza. Nu exsita alta solutie. Asa este in tot Occidentul. La noi, dupa 24 de ani, infrastructura din horticultura este deja distrusa. Trebuie sa se faca export pentru ca romanii n-au suficienti bani sa cumpere fructe si legume.

    Daca ar pleca din Romania kilogramul de capsuni la un euro, la 100 de milioane de kilograme, tot ar fi 100 de milioane de euro care ar intra in tara. Dar asa…Dar, guvernantii s-au orientat numai catre agricultura cerealiera care e perdanta pentru ca noi exportam materie prima, exportam direct graul. Daca aid a graul la vaca si ai exporta carne sau conserve din carne ar fi altceva. Dar si industria prelucratoare de aici a fost distrusa.

    Atat timp cat traderii de cereale percum Cargil, Ameropa, etc. stabilesc preturile la cereale si exporta in draci, iar la final de an raporteaza profituri de doar cateva milioane de euro, este clar ca strategia agricola a Romaniei este zero. Ministerul Agriculturii n-a facut nimic timp de 20 de ani, iar aici au venit oameni care au mintit.” (Mai multe, pe www.agrostandard.ro)

 

Leave a Reply

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *