Ciolos: C.E. va lua masuri exceptionale pentru protejarea sectorului de fructe

 • Written by
 • 13/08/2014 at 10:32
 • 0
 • PARLAMENT EUROPEAN - CIOLOS

  (Agerpres) Comisia Europeană va adopta măsuri excepţionale pentru a susţine sectorul piersicilor şi nectarinelor afectat de vremea nefavorabilă, dar şi de embargoul impus de Moscova produselor agroalimentare europene.

  „În urma recentei scăderi a preţurilor pe pieţele de piersici şi nectarine, este nevoie de o acţiune urgentă (…). Propun astăzi ca CE să adopte măsuri retroactive imediate care să vizeze reducerea ofertei şi favorizarea cererii”, a precizat într-un comunicat comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
  Este vorba în special de a creşte de la 5% la 10% volumul fructelor autorizate a fi retrase de pe piaţă şi distribuite gratuit. Măsuri excepţionale vor fi de asemenea luate pentru a-i susţine pe producătorii individuali, potrivit Comisiei.

  Decizia formală va fi luată în următoarele săptămâni, însă ea se aplică retroactiv începând de luni. Adoptarea acestei măsuri se afla „pe masa discuţiilor încă de săptămâna trecută, însă anunţul privind restricţionarea importurilor de către Rusia riscă să agraveze şi mai mult situaţia pe piaţa (piersicilor şi nectarinelor) şi a accelerat necesitatea unei acţiuni”, a subliniat Comisia.
  Chiar şi înainte de embargoul impus de Moscova produselor agroalimentare europene, sectorul piersicilor şi nectarinelor era în dificultate, în special din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din acest an, caracterizate printr-o primăvară blândă care a impulsionat producţia, urmată de o vară răcoroasă şi umedă în care consumul de astfel de fructe a scăzut semnificativ.

 

Leave a Reply

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *