Aurel Tanase: Din cauza rusilor, suntem in pragul falimentului!

 • Written by
 • 14/08/2014 at 11:03
 • 0
 • terror fv

  Decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană are un impact puternic asupra producătorilor din România, deoarece legumele şi fructele destinate pieţei ruseşti sunt redistribuite către alte ţări ceea ce înseamnă o competiţie serioasă din moment ce preţurile sunt la jumătate faţă de cele practicate de producătorii autohtoni.

  Producătorii de legume şi fructe din România sunt îngrijoraţi de această măsură pentru că nu mai există un bun raport între ceea ce recoltează şi ceea ce vinde. “Spre exemplu în Galaţi s-au făcut 2.000 de hectare de ceapă şi nu s-a vândut nimic. Pe lângă faptul că avem o producţie mai mică decât anul trecut, mai trebuie să scădem şi preţurile pentru că legumele din afară ajung să fie la jumătate din preţul pe care îl dăm noi.

  Spre exemplu roşile din Polonia se vindeau cu 1,5 lei per kilogram. Noi nu putem să le dăm la un astfel de preţ pentru că investiţiile făcute în culturi sunt mult mai mari, şi ajungem să nu mai avem niciun profit”, a declarat pentru Capital, Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România.

  Acesta a mai spus că de două săptămâni de când a fost anunţat embargoul din Rusia producătorii se confruntă cu o situaţie dramatică. „Dacă înainte de restricţie plecau 20 de tiruri de legume zilnic spre Europa, acum dacă mai trimitem 2-3”, a completat Tănase. Directorul general al Prodcom a mai spus că şi retaileri comandă din ce în ce mai puţine legume şi fructe de la producătorii autohtoni.

 

Leave a Reply

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *